Ledenklankbord
< TERUG NAAR OVERZICHT

23 September 2020

Ontex huldigt productielijn!

Ontex huldigt productielijn in voor 80 miljoen mondmaskers per jaar: “We binden mee de strijd aan tegen Covid-19”

Federaal minister Philippe De Backer (Open VLD) werd bij het begin van de coronacrisis uitgeroepen tot ‘minister voor medisch materiaal en testcapaciteit’. Zeg maar ‘minister voor mondmaskers’. Onder andere de taskforce die verantwoordelijk was voor het beheren van de strategische voorraden van en het vermijden van tekorten van medische hulpmiddelen, zoals mondmaskers, viel onder zijn voogdij.

“Op 24 maart richtten we ons onder meer tot Ontex met de vraag of zij mondmaskers konden en wilden maken. Niet veel later lieten ze weten dat ze het zouden doen en dat is een schitterende zaak voor ons land. Het ziet er naar uit dat we nog lang niet af zijn van het coronavirus, dus is het cruciaal dat we de productie van mondmaskers kunnen verankeren in ons land.”

De boodschap van minister De Backer werd volmondig beaamd door zijn collega uit de Vlaamse Regering Hilde Crevits (CD&V). “Als minister voor onder meer Innovatie vond ik het afschuwelijk toen bleek dat we in deze bijzonder zware gezondheidscrisis afhankelijk waren van het buitenland voor een ogenschijnlijk eenvoudig en makkelijk te produceren product zoals een mondmasker. Dat we die productie nu zelf in handen nemen, is cruciaal voor Vlaanderen.”

Honderd dagen

Jef Monballieu, directeur van de Ontex-fabriek in Eeklo, was zichtbaar trots door de lofbetuigingen. “Velen voelden zich geroepen om mondmaskers te produceren, maar weinigen maken het waar. Wat wij hier gedaan hebben, is toch wel een huzarenstukje. Op nauwelijks honderd dagen tijd bouwden ons technisch team hier een volledige productielijn op. Knap werk.”