activiteiten
< TERUG NAAR OVERZICHT

13 november 2012

Actieve brandweeroefening

Impressie brandoefening dinsdag 13 november 2012

Tijdens het kijken naar de brandoefening gisteren kwam de film van 3 jaar geleden terug voor mijn ogen. Onbewust kreeg ik kippenvel. De nachtmerrie begon met een telefoontje van de buurman. Hij was in paniek: hij kon mijn ouders niet bereiken... er was een uitslaande brand... ik moest langs komen... de brandweer was  al verwittigd... Zonder het te vatten reed ik toen naar het bedrijf. De vlammen sloegen hoog uit de werkplaats en er waren ontploffingen. De korpsen van Assenede, Kaprijke en Zelzate waren met man en macht aan het blussen...

Gisteren waren er geen vlammen, gelukkig. Dit was een oefening die op voorhand goed werd voorbereid. De firma Integral kon hun interventieplan toetsen aan de werkelijkheid. Geraakt de brandweer binnen met de sleutelkoker? Hoe snel geraakt het bijkomende bluswater ter plaatse uit het kanaal? Kan men de overgebleven slachtoffers in het bedrijf terug vinden?  Waar kan men de interventiepost opstellen? We zagen 15 brandweermannen de bluswagen opstellen, water halen uit het Schipdonkkannaal, slachtoffers zoeken, overleggen met politie en ambulanciers,...
Ondertussen zorgden politie voor ondersteuning en coördinatie. In eerste instantie was er motorkapoverleg, later werd een interventiepost in het politievoertuig opgericht. Met een tas lekkere soep of gluhwein in de hand konden we alles mee volgen. Het was een gezellige bijeenkomst voor de aanwezigen, maar ik mag er niet aan denken dat dit echt zou kunnen zijn.

Ik herinner me de vragen die 'de pompiers' me kwam stellen: bent u de preventieadviseur, is er een noodplan, zijn er gevaarlijke stoffen aanwezig, waar staan de gasflessen in het gebouw,... Buren keken met ons mee hoe de vlammen zich uitbreiden. Een fantastisch spektakel als je er als buitenstaander naar kijkt. Uiteindelijk werd 'alleen' de werkplaats in de as gelegd. De kantoren, vrachtwagens, mortelsilo, mazouttank, de privéwoning  enzo bleven gespaard. Alleen al daarom blijven 'de pompiers' mijn persoonlijke helden. Ze waren immers op 7 luttele minuten ter plaatse. Enorm snel in mijn ogen. De praktische en administratieve rompslomp na zo'n brand is gigantisch. Ook emotioneel is er een enorme impact. 1 ding is zeker: zoiets blijft in je geheugen gegrift.

Na de oefening volgde een evaluatie in de gebouwen van de brandweer op de Tieltsesteenweg. Hier werden nog praktische aandachtspunten overlopen. Miek Hoornaert, de luitenant, vroeg na afloop aan de bedrijfsleiders nog extra aandacht voor het indienen van de checklist met de gegevens van de bedrijven. Dit kan de brandweer helpen om snel te handelen en de juiste personen te verwittigen.

Bedankt aan de politie, brandweer en de firma Integral!

Annelies De Jonghe voor OKEE